Nya Sjöfartsmuseet – Med korallställningar i PVC

Under 2018 stängdes Sjöfartsmuseet i Göteborg för om- och tillbyggnad, december 2022 öppnade museet åter igen för besökare. Två års intensivt arbete resulterade i 5000 ton bortsprängt berg som öppnade upp möjligheten för tillbyggnaden. Under mark kan nu besökare se akvarier med fiskar och koraller från alla världens hav. Om- och tillbyggnaden resulterade i att Sjöfartsmuseet nu har tio gånger så stor vattenvolym jämfört med innan ombyggnationen.

Sjöfartsmuseet Göteborgs största akvarium, som rymmer 400 000 liter vatten. Här har utrotningshotade tropiska koraller placerats ut på ställningar byggda i PVC från GPA. Besökarna kommer under tid kunna följa hur korallrevet sakta växer fram.

GPA började leverera produkter till ombyggnationen under 2021, mestadels PE rördelar men även vridspjäll, kulventiler, över 1000m rör, specialbyggda spolrör i d250, backventiler, flödesmätare samt en del produkter i PVC. Det är mycket som ska till för att fiskar och koraller ska trivas – vilket är väldigt viktigt – Sjöfartsmuseet är inte bara för besökarnas intresse här bedrivs också unika bevarandeprojekt för att få utrotningshotade koraller att bevaras för all framtid.

David Sällström, Marinbiolog Sjöfartsmuseet och Jonas Govenius, Kungälvs Rörläggeri
Största utaningen i projektet – att få plats med allt

David Sällström är Marinbiolog på Sjöfartsmuseet och har varit med i hela projektet, han har sett framemot att ta emot besökare igen och visa upp de nya fina lokalerna. Förutom lokalerna har blivit större och fler fiskar fått flytta in har också arbetsmiljön förbättrats för alla som dagligen jobbar på museet. Jonas Govenius kommer från Kungälvs Rörläggeri och har haft Sjöfartsmuseet som sin arbetsplats i ca 3 år. Det har varit ett intensivt jobb med att svetsa ihop alla rör på ett så smidigt och platsbesparande sätt som möjligt.

Se hela intervjun här: