Tre dagar på GPA Academy

6 april 2018

Plastsvetsning i världsklass

På vårt huvudkontor i Hjärnarp håller vi regelbundet kund och företagsanpassade utbildningar inom termoplast, materiallära och sammanfogningsmetoder. GPAs ambition är att sprida kunskap för optimalt material och produktval samt säkrare installationer.

Tre dagar på GPA Academy

– Under tre dagar i april gick ett glatt gäng från NCC i Malmö och Skellefteå Kommun vår populära certifierande svetskurs inom stum-, muff- och elmuffsvetsning, berättar Magnus Karlsson, som är Svetsspecialist på GPA Academy.

Detta är flaggskeppet bland våra kurser och det självklara valet för dig som vill möta framtidens kravställning på dig som plastsvetsare. Tillsammans med erfarna kursledare ger vi dig de kunskaper du behöver för att svetsa plastledningar för alla applikationer. Denna kurs är den högsta utbildning du kan gå som plastsvetsare i Sverige. Kursen är tre dagar och består av teoripass varvat med praktiska övningar. Allt sker enligt utbildningsplanen i EWF 581-01 och utbildningen är tredjepartsgranskad av RISE.

– För deltagarna från NCC och halva styrkan från Skellefteå Kommun var det första gången som de gick en svetsutbildning, säger Magnus. Resten av deltagarna från Skellefteå Kommun har gått en svetskurs för väldigt länge sedan och kände att de behövde fräscha upp kunskaperna inför vårens och sommarens arbeten.

– Man gör ju alltid som man ska när man gått en kurs. Därför är det alltid bra att friska upp minnet och förnya sina kunskaper, berättar Tony Markström som arbetar som Anläggare på Skellefteå Kommun.

Bråttom att bli certifierad

För gänget från Skellefteå Kommuns del så blir det mest rörläggning under vinterhalvåret och på sommaren så består deras arbeten av allt från plattläggning till vägjobb, som t ex att anlägga nya vägar.

Tony har arbetat med detta i 25 år och berättar att kraven blivit högre på dokumentation och att det var därför som deras chef Arbetsledaren Lars Lidström tog kontakt med GPA. Tony tycker att utbildningsmaterialet är bra och att kursen haft en bra kombination av teori varvat med praktik.

– Med tanke på alla ledningsarbeten under våren och sommaren så var det lite bråttom att bli certifierad, berättar Tony. Det var verkligen toppen att GPA har så många kurstillfällen som en gång i månaden.

En ny värld öppnar sig

Projektchefen Eleonore Andersson bestämde att gänget från NCC skulle gå svetskursen och för Tim Olsson, som arbetar som Anläggare för jord och vägar inom nyproduktion var det väldigt viktigt att gå utbildningen.

– Utan den så får jag inte svetsa! Kraven är så stora och vi måste följa dom. Nu kommer en ny värld att öppna sig, säger Tim glatt.

Tim tyckte att den praktiska delen var roligast och att det är där man lär sig mest.

– Mycket är nytt för mig, eftersom jag inte gjort det tidigare, förklarar Tim. Det är väldigt bra med goda råd och toppen att man får prova på de olika momenten. Utbildningsmaterialet är pedagogiskt upplagt och lätt att följa.

Större krav på dig som svetsare

– Utbildningen bygger på samma standard som tidigare och både teori och praktik är detsamma, men marknaden har mognat med åren, berättar granskaren Lars Erlandson från RISE. Ribban har höjts och inköpskraven ställs redan från början, eftersom beställarna är mer kunniga idag och vet vilka krav som ställs och att man ska ha certifierade svetsar och utbildad personal.

– Lokalerna är fantastiskt trevliga här på GPA och det finns plats för alla, avslutar en nöjd Lars!