Välj rätt fettavskiljare för din verksamhet

Att välja rätt fettavskiljare för din verksamhet är en viktig uppgift som kan påverka din verksamhet på lång sikt. En effektiv fettavskiljare är inte bara nödvändig för att uppfylla regelverk och miljökrav, utan det kan också spara dig från kostsamma (och illaluktande) historier som stopp i avloppssystem och underhållsproblem. Här är några viktiga faktorer att tänka på när du väljer en fettavskiljare för din verksamhet.

1. Storlek och kapacitet

Innan du väljer en storlek på fettavskiljaren är det viktigt att se över din verksamhet och det utgående flödet. Detta görs via en dimensionering av kökets utrustning för att få fram ett sannolikt utgående flöde. En vanlig missuppfattning är att fettavskiljarens storlek baserar på den mängd fett som produceras, men så är alltså inte fallet, storleken baseras helt på det utgående flödet från köket. Att underskatta kapaciteten kan leda till ineffektivitet i reningen och problem med stopp i avloppssystemen.

2. Installationsplats och utformning

Fettavskiljare finns i olika utformningar och kan installerad både inomhus och utomhus. Placeringen och utformningen av fettavskiljaren bör vara praktisk för din verksamhet. Vid installation inomhus krävs intransportsmöjlighet och utrymme för installation. Här erbjuder vi både delbara och måttanpassade fettavskiljare för att förenkla installationen.

3. Underhåll och rengöring

En viktig faktor att överväga är underhållet av fettavskiljaren. Regelbunden rengöring och underhåll är avgörande för att hålla fettavskiljaren i toppskick och för att undvika problem som kan uppstå vid igensättning. Se till att välja en fettavskiljare som är enkel att rengöra och underhålla. Vi erbjuder helautomatiska fettavskiljare – en smidig lösning som tömmer, rengör och återfyller via automatik och är optimalt för ett driftsäkert ägande. Vi har även enklare varianter utan automatik som är ett mer ekonomiskt alternativ till mindre verksamheter.

4. Lagar och krav

Innan du köper en fettavskiljare är det nödvändigt att undersöka och förstå de lagar och regler som reglerar användningen av fettavskiljare. I Sverige finns det krav på att all verksamheter som driver ett kommersiellt kök ska ha en fettavskiljare. Detta för att undvika stora fettutsläpp i avlopp och ledningar. Det ställs även krav på att systemet ska tömmas, rengöras och återfyllas efter berörd kommuns tömningsintervall.

Att välja rätt fettavskiljare är en investering i både din verksamhets effektivitet och miljön. Genom att noga överväga storlek, modell, installationsplats, underhåll och överensstämmelse med lagar och krav, kan du säkerställa att din fettavskiljare möter dina behov på ett kostnadseffektivt sätt. Ta dig tid att fundera kring vad du behöver för lösning till din verksamhet. GPAs experter inom avloppsteknik finns med dig hela vägen och hjälper till med allt från dimensionering och rådgivning till installering och driftsättning.

Kontakta en expert!

Vi kan erbjuda skräddarsydda lösningar baserat på din verksamhets specifika krav. Kom ihåg – En effektiv fettavskiljare är inte bara en investering i din verksamhet utan också en investering i en hållbar och miljövänlig framtid. Kontakta oss så hjälper vi dig vidare!

Divisionschef Avloppsteknik
Alexander Johansson
Tel: +46 (0)31 750 42 99
E-post: aj@gpa.se

Teknisk Försäljning
Joel Wehlin
Tel: +46 (0)431-44 58 35
E-post: jowe@gpa.se

Teknisk Försäljning
Isak Lindskog
Tel: +46 (0)431-44 58 32
E-post: il@gpa.se

Teknisk Försäljning
Magnus Nilsson
Tel: +46 (0)431-44 58 19
E-post: mn@gpa.se

Välj rätt fettavskiljare för din verksamhet

Att välja rätt fettavskiljare för din verksamhet är en viktig uppgift som kan påverka din verksamhet på lång sikt. En effektiv fettavskiljare...

Climate training

I slutet av 2023 gick alla anställda på GPA Flowsystem Indutrade ABs Climate Training i mindre grupper. Vi fördjupade oss dessutom i...