Vattenverket Lockörn ljudisolerar och förbättrar arbetsmiljön med GAP-skivor från GPA

14 juni 2017

Vattenverket Lockörn  ljudisolerar och förbättrar arbetsmiljön med GAP-skivor från GPA

Vattenverket Lockörn i Lidköping, som tillverkar dricksvatten har nyligen renoverat sin anläggning och då har GPA Flowsystem AB bl a levererat gallerdurk, plattformar, stegar och trappor i glasfiberarmerad plast (GAP). Produkterna användes till ett gångstråk och för serviceplattformar till ventilkammare i vattenverket.

– GAP eller Glasfiberarmerad Plast är ett kompositmaterial som består av tvåkomponents härdplaster som förstärks med glas- eller kolfiber, berättar Karl Strandberg, Produktchef för Installationssystem på GPA. I sortimentet finns rörsystem, tankar, gallerdurk, trappor och andra konstruktionslösningar.

– Fördelar med Glasfiberarmerad Plast är att man kan använda den i tuffa miljöer, att det är lätthanterligt och lätt jämfört med t ex stål, som både är tjockare och tyngre, fortsätter Karl. Fördelar med materialet är mycket goda mekaniska egenskaper, goda termiska egenskaper, goda korrosionsegenskaper och god motståndskraft mot kemikalier. Applikationsområden där man använder sig av Glasfiberarmerad Plast är inom papper- och massaindustrin, i kemiska applikationer, på vatten och reningsverk och i gruvindustrin.

– Lidköpings kommun krävde att vi använde Glasfiberarmerad Plast och då hade GPA ett bra och brett
sortiment samt en bra teknisk lösning som gjorde att vi valde dom, berättar Peter Berlin från Peter Berlins Bygg AB i Laxå som installerat produkterna. Karl från GPA hjälpte till med alla beräkningar och dimensioneringar och på grund av lång spännvidd så krävdes en kraftigare gallerdurk för att tillgodose kundens krav på belastning.

– En stor fördel med GPAs glasfiberarmerade skivor är den ljuddämpande eller ljudisolerande effekten för att förbättra arbetsmiljön, berättar kunden Bjarne Jörgensen, som är driftledare inom VA på Lidköpings kommun.

– Vi tycker att resultatet har blivit riktigt bra och det är både snyggt och behagligt att gå på och man får ett bra grepp, avslutar en nöjd Bjarne!

Taggar: lidköping lockörn vattenverk grp glasfiberarmerad plast gap case plast gpa


Fler nyheter
27 februari 2018

Avvattningen av Kungsträdgårdarna i Uppsala

I skrivande stund så arbetar NCC med den sista etappen på projektet Kungsträdgårdarna i Uppsala. Ett nytt bostadshus i ett tämligen nytt bostadsområde i centrala Uppsala. GPA har redan från start varit med och tagit fram en lösning för avvattningen för de stora ytorna som innergårdarna för med sig. Läs mer


20 februari 2018

När kompetens och rådgivning fick styra!

SKB, eller Svensk Kärnbränslehantering AB arbetar med ett av Sveriges största miljöskyddsprojekt. Deras uppdrag är att ta hand om allt radioaktivt avfall från de svenska kärnkraftverken. Den befintliga kylkedjan som har till uppgift att kyla anläggningens resteffekt var inte dimensionerad för att klara anläggningens ökade kylbehov. Där kom GPA in i bilden. Läs mer


16 februari 2018

Nästa generations extrudersvets är här!

Stargun är en serie lätthanterliga extrudersvetsar för svetsning av alla typer av plastkonstruktioner. Med sina kompakta mått och låga vikt är Stargun-svetsarna mycket smidiga och lätta att använda. Maskinerna är avsedda för svetsning av materialen PE, PP och PVDF. Läs mer


1 februari 2018

Nu lanserar vi Elektra Top med den senaste teknologin som hanterar dimensioner upp till d1600!

När man knappt trodde att elmuffsvetsen Elektra kunde bli bättre så dimper nya Elektra Top ner från ovan. Med förbättrad mjukvara och ett nytt chassi kommer den med en rad förbättrade funktioner. Läs mer