Håll bakvattnet ute och undvik översvämning

15 november 2017

Håll bakvattnet ute och undvik översvämning

Översvämning av avloppsvatten i byggnader förekommer väldigt ofta. Skador i källaren orsakat av översvämning kommer fort upp i många miljoner och varken hyresvärdar eller försäkringsbolag vet hur de ska förhålla sig till detta. Det finns idag ett antal bra lösningar att tillgå för att undvika att vatten tar sig in bakvägen.

– En bakvattenventil kan fungera, men bara under en viss tid. Om översvämningen inte försvinner blir man inte av med avloppsvattnet inne ifrån byggnaden. När bakvattenventilen stängt utloppet och rören fylls så finner vattnet alltid den enklaste vägen och därmed är översvämningen ett faktum, förklarar Andreas Ebbesson på GPA.

Hantera motstånd

Andreas berättar att det finns lösningar som både förhindrar att avloppsvattnet strömmar tillbaka in och samtidigt säkerställer att avloppsvattnet transporteras vidare.

– Ett bra system bör ha både en bakvattenventil och en pump som är starka nog att få bort vattnet. Pumpen bör bara vara aktiv när den behövs så att den fungerar när vattnet trycker på inifrån. Om den är aktiv hela tiden så blir dessutom energiförbrukningen väldigt hög, förklarar Andreas.

En traditionell bakvattenventil fungerar bara under en kort tid, och problemet är att det ofta inte finns någon signal om att avloppet är fullt och att avloppet inte fungerar.
– En typisk situation kan vara att bakvattenventilen träder i kraft och stänger. Men samtidigt kan det finnas några personer som går på toaletten och spolar eller tar en dusch. Det vattnet behöver ta vägen någonstans och det är då som pumpen kommer in i bilden.

Kompakt och smart

I första hand väljs lösning och system efter den mängd avloppsvatten som systemet ska kunna arbeta emot.

– Vi kallar produkten bakvattenvenskydd, men egentligen är det en liten pumpstation. Under normala förhållanden passerar avloppsvattnet och pumpstationen står i viloläge, men om avloppsnätet är fullt stängs avloppet och allt avloppsvatten pumpas så länge som det behövs, förklarar Andreas.

Den minsta lösningen är Pumpfix F från GPA. Detta är en kompakt och avancerad lösning som har både en skyddskåpa och ett kolfilter för ventilation. Den är utrustad med en pump som fungerar vid bakvatten. Pumpfix F har sin egen styrenhet med digital display som stöder sex olika språk. Kontrollenheten har SDS (Self-Diagnosis-System) och batteribackup för kontrollenhet och alla elektriska komponenter. Kontrollenheten har även ljud- och USB-utgång för upp- eller nedladdning av loggbok och/eller inställningar.

Taggar: översvämning bakvattenventil bakvatten avloppsteknik gpa avlopp


Fler nyheter
12 december 2017

Avvattningsrännor från GPA användes till ny fotbollsplan med konstgräs

När Bunkeflo IP skulle anlägga sin nya konsgräsfotbollsplan anlitade Scanpipe GPA Flowsystem för att leverera avvattningsrännor som ska avvattna hela fotbollsplanen. Detta är ett annorlunda sätt att avvattna konstgräsplanen då dessa lades ner runt planens ytterkant under konstgräset med hjälp av installatören AKEA. Läs mer


15 november 2017

Håll bakvattnet ute och undvik översvämning

​Översvämning av avloppsvatten i byggnader förekommer väldigt ofta. Skador i källaren orsakat av översvämning kommer fort upp i många miljoner och varken hyresvärdar eller försäkringsbolag vet hur de ska förhålla sig till detta. Det finns idag ett antal bra lösningar att tillgå för att undvika att vatten tar sig in bakvägen. Läs mer


30 oktober 2017

DRAINFIX Clean renar ditt förorenade dagvatten samtidigt som rännan samlar upp och fördröjer

Exploateringen av våra städer ökar för varje år och vi bygger stadsdelar och bostadsområden nästan helt utan grönområden. Varje dag släpps det ut stora mängder föroreningar såsom tungmetaller, gummirester, olja med mera i vårt dagvatten. Dessa föroreningar tar sig sedan ut till våra sjöar och hav där de förgiftar djur och natur. Läs mer


8 september 2017

GPA levererar PE då man installerar kyla vid tillbyggnad av Sankt Sigfrids sjukhus

På gamla Sankt Sigfrids sjukhusområde i Växjö ska ett nytt hus för vuxenpsykiatrin byggas. Bravida Sverige AB har fått uppdraget att installera värme- och kylsystem till projektet och GPA Flowsystem AB levererar kylrör i PE som grävs ner i marken. Läs mer