Håll bakvattnet ute och undvik översvämning

15 november 2017

Håll bakvattnet ute och undvik översvämning

Översvämning av avloppsvatten i byggnader förekommer väldigt ofta. Skador i källaren orsakat av översvämning kommer fort upp i många miljoner och varken hyresvärdar eller försäkringsbolag vet hur de ska förhålla sig till detta. Det finns idag ett antal bra lösningar att tillgå för att undvika att vatten tar sig in bakvägen.

– En bakvattenventil kan fungera, men bara under en viss tid. Om översvämningen inte försvinner blir man inte av med avloppsvattnet inne ifrån byggnaden. När bakvattenventilen stängt utloppet och rören fylls så finner vattnet alltid den enklaste vägen och därmed är översvämningen ett faktum, förklarar Andreas Ebbesson på GPA.

Hantera motstånd

Andreas berättar att det finns lösningar som både förhindrar att avloppsvattnet strömmar tillbaka in och samtidigt säkerställer att avloppsvattnet transporteras vidare.

– Ett bra system bör ha både en bakvattenventil och en pump som är starka nog att få bort vattnet. Pumpen bör bara vara aktiv när den behövs så att den fungerar när vattnet trycker på inifrån. Om den är aktiv hela tiden så blir dessutom energiförbrukningen väldigt hög, förklarar Andreas.

En traditionell bakvattenventil fungerar bara under en kort tid, och problemet är att det ofta inte finns någon signal om att avloppet är fullt och att avloppet inte fungerar.
– En typisk situation kan vara att bakvattenventilen träder i kraft och stänger. Men samtidigt kan det finnas några personer som går på toaletten och spolar eller tar en dusch. Det vattnet behöver ta vägen någonstans och det är då som pumpen kommer in i bilden.

Kompakt och smart

I första hand väljs lösning och system efter den mängd avloppsvatten som systemet ska kunna arbeta emot.

– Vi kallar produkten bakvattenvenskydd, men egentligen är det en liten pumpstation. Under normala förhållanden passerar avloppsvattnet och pumpstationen står i viloläge, men om avloppsnätet är fullt stängs avloppet och allt avloppsvatten pumpas så länge som det behövs, förklarar Andreas.

Den minsta lösningen är Pumpfix F från GPA. Detta är en kompakt och avancerad lösning som har både en skyddskåpa och ett kolfilter för ventilation. Den är utrustad med en pump som fungerar vid bakvatten. Pumpfix F har sin egen styrenhet med digital display som stöder sex olika språk. Kontrollenheten har SDS (Self-Diagnosis-System) och batteribackup för kontrollenhet och alla elektriska komponenter. Kontrollenheten har även ljud- och USB-utgång för upp- eller nedladdning av loggbok och/eller inställningar.

Taggar: avlopp gpa avloppsteknik bakvatten bakvattenventil översvämning


Fler nyheter
15 november 2018

Ny på jobbet − Daniel Ejdeholm

I augusti tillträdde Daniel Ejdeholm som teknisk chef på GPA. Daniel kommer främst att arbeta med GPAs tekniska support och utbildningsverksamhet i Skandinavien. Han kommer att supportera säljarna i tekniskt komplicerade frågor och utveckla kursverksamheten främst inom extruder-, tråd- och stumsvetsning. Läs mer


25 juni 2018

​Unikt platsbyggt fettavskiljarsystem i Skandinavien!

​I Linnégallerian, den naturliga mötesplatsen på huvudgatan för alla som besöker Växjö City har man byggt om det befintliga köpcentret, som tidigare varit fullt med shopping och butiker på en totalyta av 3000 kvadratmeter till tre stora separata restauranger och ett gym. Läs mer


6 april 2018

Tre dagar på GPA Academy

På vårt huvudkontor i Hjärnarp håller vi regelbundet kund och företagsanpassade utbildningar inom termoplast, materiallära och sammanfogningsmetoder. GPAs ambition är att sprida kunskap för optimalt material och produktval samt säkrare installationer. Vi har under tre dagar i april följt ett glatt gäng från NCC i Malmö och Skellefteå Kommun vår populära certifierande svetskurs. Läs mer


4 april 2018

​Nytt hotell i Ängelholm gav GPA möjlighet att leverera brett!

När nya hotellet HUS 57 i Ängelholm slog upp portarna i början av mars 2018 så var GPA en av leverantörerna HUS 57 är ett hotell, men även tänkt som Ängelholms nya mötesplats − ett hus för vila och fest, avkoppling och arbete samt nytta och nöje! Läs mer