Håll bakvattnet ute och undvik översvämning

15 november 2017

Håll bakvattnet ute och undvik översvämning

Översvämning av avloppsvatten i byggnader förekommer väldigt ofta. Skador i källaren orsakat av översvämning kommer fort upp i många miljoner och varken hyresvärdar eller försäkringsbolag vet hur de ska förhålla sig till detta. Det finns idag ett antal bra lösningar att tillgå för att undvika att vatten tar sig in bakvägen.

– En bakvattenventil kan fungera, men bara under en viss tid. Om översvämningen inte försvinner blir man inte av med avloppsvattnet inne ifrån byggnaden. När bakvattenventilen stängt utloppet och rören fylls så finner vattnet alltid den enklaste vägen och därmed är översvämningen ett faktum, förklarar Andreas Ebbesson på GPA.

Hantera motstånd

Andreas berättar att det finns lösningar som både förhindrar att avloppsvattnet strömmar tillbaka in och samtidigt säkerställer att avloppsvattnet transporteras vidare.

– Ett bra system bör ha både en bakvattenventil och en pump som är starka nog att få bort vattnet. Pumpen bör bara vara aktiv när den behövs så att den fungerar när vattnet trycker på inifrån. Om den är aktiv hela tiden så blir dessutom energiförbrukningen väldigt hög, förklarar Andreas.

En traditionell bakvattenventil fungerar bara under en kort tid, och problemet är att det ofta inte finns någon signal om att avloppet är fullt och att avloppet inte fungerar.
– En typisk situation kan vara att bakvattenventilen träder i kraft och stänger. Men samtidigt kan det finnas några personer som går på toaletten och spolar eller tar en dusch. Det vattnet behöver ta vägen någonstans och det är då som pumpen kommer in i bilden.

Kompakt och smart

I första hand väljs lösning och system efter den mängd avloppsvatten som systemet ska kunna arbeta emot.

– Vi kallar produkten bakvattenvenskydd, men egentligen är det en liten pumpstation. Under normala förhållanden passerar avloppsvattnet och pumpstationen står i viloläge, men om avloppsnätet är fullt stängs avloppet och allt avloppsvatten pumpas så länge som det behövs, förklarar Andreas.

Den minsta lösningen är Pumpfix F från GPA. Detta är en kompakt och avancerad lösning som har både en skyddskåpa och ett kolfilter för ventilation. Den är utrustad med en pump som fungerar vid bakvatten. Pumpfix F har sin egen styrenhet med digital display som stöder sex olika språk. Kontrollenheten har SDS (Self-Diagnosis-System) och batteribackup för kontrollenhet och alla elektriska komponenter. Kontrollenheten har även ljud- och USB-utgång för upp- eller nedladdning av loggbok och/eller inställningar.

Taggar: översvämning bakvattenventil bakvatten avloppsteknik gpa avlopp


Fler nyheter
27 februari 2018

Avvattningen av Kungsträdgårdarna i Uppsala

I skrivande stund så arbetar NCC med den sista etappen på projektet Kungsträdgårdarna i Uppsala. Ett nytt bostadshus i ett tämligen nytt bostadsområde i centrala Uppsala. GPA har redan från start varit med och tagit fram en lösning för avvattningen för de stora ytorna som innergårdarna för med sig. Läs mer


20 februari 2018

När kompetens och rådgivning fick styra!

SKB, eller Svensk Kärnbränslehantering AB arbetar med ett av Sveriges största miljöskyddsprojekt. Deras uppdrag är att ta hand om allt radioaktivt avfall från de svenska kärnkraftverken. Den befintliga kylkedjan som har till uppgift att kyla anläggningens resteffekt var inte dimensionerad för att klara anläggningens ökade kylbehov. Där kom GPA in i bilden. Läs mer


16 februari 2018

Nästa generations extrudersvets är här!

Stargun är en serie lätthanterliga extrudersvetsar för svetsning av alla typer av plastkonstruktioner. Med sina kompakta mått och låga vikt är Stargun-svetsarna mycket smidiga och lätta att använda. Maskinerna är avsedda för svetsning av materialen PE, PP och PVDF. Läs mer


1 februari 2018

Nu lanserar vi Elektra Top med den senaste teknologin som hanterar dimensioner upp till d1600!

När man knappt trodde att elmuffsvetsen Elektra kunde bli bättre så dimper nya Elektra Top ner från ovan. Med förbättrad mjukvara och ett nytt chassi kommer den med en rad förbättrade funktioner. Läs mer